dinsdag 2 december 2014

Afval op straat

Ik ging op bezoek bij m'n broer in het plaatsje Troofsrema, klein dorpje in Fryslân.
Hij was helemaal overstuur. De lokale D66 had z'n grijze container afgenomen. Z'n grijze!! Het restafval! Gesteund door de PvdA en Groenlinks hadden ze een motie ingediend om mensen restafval zelf weg te laten brengen.

Elke dag loopt hij braaf met een lekkend zakje afval 250 meter verderop om z'n afval weg te brengen.
Twee keer is de zak gescheurd, de regen heeft het meeste plakkerige vuil inmiddels wel weggespoeld. Toch waren er twee kinderen over uitgegleden en braken beide kinderen allebei hun armpjes. Erg zielig op zich. 
De mensen verderop die gooiden hun afval gewoon in hun groencontainer weet hij. Ze stampen het daar hard aan door met het hele gezin op het afval in de container te staan. Leuke foto's op facebook dat wel. Voor de vorm gooien ze altijd een paar blaadjes uit de tuin erop en dan schijnheilig aan straat zetten. 

Aan de andere kant van het dorp bij familie Jadaag gooien ze het gewoon in de sloot, beetje verzwaren met stoeptegels dan zinkt het lekker. Inmiddels is het achterstraatje naar Ans volledig vrij van tegels, ze zijn al aan de kerkstraat begonnen. Als het regent is het er een immense modderpoel.

Het plastic zamelen ze ook apart in. Eén flesje olie zorgt ervoor dat duizend kilo plastic nagenoeg waardeloos wordt. Er zit elke driehonderd kilo zo'n flesje in. Kwestie van opvoeden zegt burgemeester Somoethet.

Ze doen het nu een maandje of 8 zo in Troofsrema. Het gevolg: de groenrecycling is vijfentwintig keer zo duur geworden omdat er teveel restafval in zit. Het karton is in hoeveelheid vermeerdert maar levert minder op omdat de kwaliteit erg achteruit is gegaan. Plasticafval weegt niks en kost alleen maar geld. Het zwerfafval is explosief toegenomen. Zelfs in de bossen bij Urk ligt vuil uit Troofsrema. Het handhaven van vuilovertreders is tweehonderd keer zo duur geworden. De sloten moeten wekelijks gebaggerd worden. De kerklaan wordt al voor de derde keer betegeld, het straatje bij Ans beginnen ze niet eens meer aan.
Troofsrema is niet meer wat het geweest is. Goed bedoelde motie pakte verkeerd uit.
M'n broer stemde altijd D66, dat zijn gewoon niet christelijke CDA'rs zegt hij altijd, inmiddels weet hij wel beter.

Bovenstaande is fictief en overeenkomsten met de werkelijkheid zijn louter toevallig.
CDA Amersfoort wil eerst pilots afwachten met verschillende vormen van inzamelen en niet zo maar de restafvalcontainer afpakken....wordt vervolgd.