maandag 17 juni 2013

SuperLand

Het volgende verhaal is fictief, en alle overeenkomsten met de werkelijkheid zijn louter toevallig.

Het is 11 juni. De zon is al achter de horizon geschoven maar de warmte hangt nog in de lucht. Het laatste licht glijdt van de wolken af en ook zij weten niet wat de avond nog in petto heeft. Tegelijkertijd zijn in het stadhuis een paar stropdassen en jurkjes samengekomen om te praten over wat te doen met minder geld.

We hebben in den lande jarenlang consequent meer uitgegeven dan dat er binnenkwam en nu moet er overal op bezuinigd worden. Overal. Op jeugdzorg, veiligheid en onderwijs, de toekomst van onze kinderen komt in het gedrang. De straten kunnen niet goed schoongemaakt worden, op de zorg voor onze ouderen moet drastisch bezuinigd worden. Een fijne ouwe dag moet geofferd worden. Het levert fronsende blikken op en mondhoeken die neerwaarts wijzen. Het is niet anders.

Hoop
Maar dan gloort er ineens hoop aan de horizon. Er vliegt iets door de wolken. Is het een vogel? Is het een vliegtuig? Nee, het is een heldin, het is SuperLand, fractievoorzitter van Groenlinks.

Ze is er mee eens dat overal extra op bezuinigd moet worden. Óveral en alles. Op sport, veiligheid, zorg, alles behalve….behalve op cultuur. Haar rode cape wappert van geluk. Dat het net de sector is die tegen crisis en bezuinigen in toch op de begroting steeds met min of meer hetzelfde budget mag werken mag geen argument zijn.

Onze heldin komt met een motie. De SP steunt het voorstel, de SP is immers tegen
bezuinigingen. Dat er hierdoor minder geld overblijft om mensen die het echt nodig hebben te ondersteunen, telt niet mee volgens de socialisten. “Geld kan toch gewoon bijgedrukt worden?” Het argument wordt alleen door hun achterban begrepen.

Goed idee
D66 haast zich bij het voorstel te steunen. De fractievoorzitter van D66 zegt dat hij het gewoon een goed idee vindt. Dat hijzelf cabaretier is, geeft hem nog enige interne worsteling maar dat siert hem alleen maar.
De VVD is niet wars van een avondje Guido Weijers en steunt het initiatief. Het feit dat het meeste geld in de cultuursector naar vastgoed gaat en niet naar de Flint, bereikt de liberalen niet. Ze zijn al dagdromend aan het wegzakken in de mooie rode theaterstoelen.
Smits Alvarez kijkt jaloers naar de glimmende S op de borstkas van SuperLand en maant zijn partij om mee doen. Dat er nog best efficiencywinst te halen is in de cultuursector door samenwerkingsverbanden en door vastgoed anders in te delen is door een vlaag van verstandsverbijstering even vergeten bij de arbeiderspartij.

Tegengeluid
De CDA en CU geven tegengeluid. Ze verwoorden gepassioneerd dat cultuur belangrijk is maar niet per se belangrijker dan andere taken die de gemeente uitvoert. Zoals de toekomst van onze kinderen en zorg voor onze ouderen bijvoorbeeld, of veiligheid op straat. Het blijken woorden die echoloos rondzwerven zonder dat ze een plek vinden om ergens te landen. SuperLand lijkt iedereen te hebben betoverd.

De motie wordt aangenomen. SuperLand vliegt met haar vuist vooruit richting de
plek waar de zon onderging. Haar werk zit erop.

De stad kijkt naar de streep in de wolken. Zijn we er nu echt beter op geworden, vraagt men zichzelf hardop af…

Ben van Koningsveld