maandag 27 januari 2014

Mijn Buurvrouw

Mijn buurvrouw houdt van praten. Het liefst snel. En veel. Ze werkt bij “als-het-blijkt-dat-het-toch-fout-is-dan-trekken-we-onze-accountantsverklaring-toch-gewoon-in”- KPMG. Man klust wat bij als aannemer neem ik aan. Gezellige mensen hoor, niks mis mee, behalve des ochtends.
Als de zon nog slaperig uit z’n ogen kijkt, is er één muurdikte naast ons chaos, anarchie en wanhoop. Elke 90 seconden beseffen ze dat er weer een minuut voorbij is en aan het eind komen ze tijd te kort. Elke dag. Altijd weer.

Als wij onze Gazelles en Loeki weer bestijgen, wordt bij de buren nog even een ontbijtje in de linkerwang van de dochter geduwd, een KPMG-pakje kreuk- en stofvrij gemaakt, een poging ondernomen om het kapsel van die jongen nu eens wel leuk te krijgen. En de lunchboxjes worden nog even gevuld met bloedsuikerexploderende zoetigheid. Dit hele proces wordt overgoten met een saus van stress en hectiek, geserveerd met het negeren van de krijsende jongste.

Kinderen worden in de ‘rolkoreaan’ gegooid, soms gordels om, soms niet en het rechterpedaal wordt gebruikt als tijdmachine. Onder het mom van: Hoe meer je die induwt hoe meer verloren tijd je terugwint. In de bochten komt er rook van de Goodyears af. Op de rechte stukken ook.
Ondertussen ademen wij frisse dauw in terwijl onze beentjes op en neer gaan. Als we pech hebben horen we vlak voor de plek van bestemming een bulderende 2.0 liter aanstormen.  Buurvrouw Schumacher, uh Vettel.

Heb m’n zoon en dochter bijna twee keer uit de grill van hun KIA moeten plukken. Andere kinderen snoekduiken bij voorbaat al in de bosjes als het donkerblauwe gevaarte weer aan komt knallen. Of het zilvergrijze gevaarte, of de witte, of die twee rode…
Mijn buren zijn namelijk niet de enige met die tijdmachine. Het aantal ‘dat-ging-maar-net-goed-situaties’ zijn er teveel. Bij scholen moet het veilig zijn. Punt.
Mensen op aanspreken, paaltjes, eenrichtingsverkeer, handhavers desnoods (15 km/u is tenslotte 15 km/u) Ik vind alles prima als onze kleinste huppelgeneratie maar beschermd wordt.

Ben van Koningsveld

Het CDA zet zich actief in om verkeersveiligheid rond scholen te vergroten.
(bovenstaande verhaal is fictief, alle overeenkomsten met de werkelijkheid zijn louter toevallig)