vrijdag 7 februari 2014

Gastcolumn van mijn buurvrouw

(gezien mijn vorige column, heb ik als goedmaker de pen even aan m'n buurvrouw toevertrouwd)

Door Lydia F.

Net even een kroket gehaald. Ons Zwitsers vernuft aan de muur geeft aan dat het legitiem is om de vette hap met een glaasje alcohol te vergezellen. Mijn man schenkt een glaasje in. Ik kijk naar het etiket op de fles en even waan ik mij weer aan de Eem, bij de Bloemendaalsestraat, Plantsoen Noord.

De koperen ploert hing toen nog glimlachend boven de huizen. Heerlijk zacht briesje. Ik was met drie vriendinnen. 15 juli, twee minuten over vijf. Marie had heerlijke schimmeldingetjes bij de kaasboer gekocht, ik lekkere ronde yufka’s bij de Turkse bakker. Antoinette had haar klantenkaart van de Gall& Gall weer eens benut. Twee heerlijke flessen wijn en een pak jus d’orange legt ze op ons mooie wollen vierkantje. Twee happen verder komen er twee stoere mannen van stadstoezicht op ons af. Trots op hun uniform en nog trotser op hun –achteraf gebrekkige- kennis van de regels, begint één van hen ons te bekeuren. Alcohol aan de Eem, hoe durven we! Hij kijkt ons aan alsof hij ons op heterdaad betrapt heeft op het stelen van diamanten. Alsof we net kernafval aan het begraven waren. Alsof we net een kind hebben aangereden en zijn doorgereden.

Maar het feit dat we niemand tot last zijn, of dat de flessen nog dicht zijn, alle argumenten ketsen tegen zijn administratieblokje af. Hij is daar ook zo lekker op aan het krabbelen, want na één bon van € 97,- schrijft hij er nog drie uit! Allemaal een strafbeschikking. 
Rare straf, want nadat de heren uit gekrabbeld zijn, mogen we blijven zitten mét de flessen.

M’n kroket is inmiddels op, ik zet de thermostaat wat hoger. Ik neem aan dat de regels ter plekke verzonnen zijn door de toezichthouders, tenminste dat hoop ik. Want ik vraag me nu hardop af wat een grotere maatschappelijke irritatie zou zijn: zoveel onnozele regels of een overschot aan overijverige toezichthouders. Ik denk het eerste...

(naar waargebeurd verhaal, helaas)
Lydia

Het CDA maakt zich hard voor vermindering van regels voor bewoners, festivals en ondernemers.